• Obniżka

Miód Augustowski łąkowo-bagienny 1,2 kg

52,00 zł
48,00 zł -4,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

  • Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”) Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
  • Zwrot towaru ( edytuj za pomocą modułu "Bezpieczeństwo klienta") Zwrot towaru ( edytuj za pomocą modułu "Bezpieczeństwo klienta")

Bogata przyrodniczo Ziemia Augustowska w lasy i roślinność bagienną pozwala na pozyskanie miodu augustowskiego odmiany  łąkowo-bagiennej z kwiatów, ziół, wierzby, mniszka lekarskiego ,borówki ,kruszyny ,jeżyny , w składzie z domieszką spadzi, niewielkiej ilości wosku i pyłku z kwiatów dziko rosnących. Posiada niezwykle bogaty zestaw składników mineralnych, dlatego od wielu lat cieszy się największym zainteresowaniem. Pozyskiwany jest w ostatnich dniach lipca i pierwszej połowie sierpnia. Istotne jest to, że nektar i spadź miodu augustowskiego zbierane są z obszarów o specyficznym mikroklimacie, wchodzących w obręb Puszczy Augustowskiej. Jest to region o najniższym w tej części Europy zanieczyszczeniu powietrza i wód. Bogactwo lasów i terenów zielonych predestynowało do powołania tu Zielonych Płuc Polski, których obszar znacznie wykracza poza samą Puszczę Augustowską. Puszcza i Jeziora Augustowskie wraz z doliną Rospudy stanowią obszary chronionego krajobrazu. Pszczelarze, od których pozyskuje się miód augustowski już od wielu lat stosują te same, tradycyjne metody produkcji, czyli drewniane ule, najczęściej leżaki lub ule z nadstawkami. Tak jak przed laty wykorzystuje się tylko drewniane ramki, a węzę z wosku naturalnego. Należy podkreślić fakt wykluczenia z produkcji jakichkolwiek substytutów pyłku i antybiotyków, a zwalczanie warrozy następuje tylko w razie konieczności. Miód augustowski pozyskiwany jest na zimno, krystalizuje się w sposób naturalny, bez filtracji, pasteryzacji i podgrzewania. Nie podlega żadnym zabiegom zmieniającym jego naturalny skład. Miód wpisany na LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH.

Pasieka u Alfreda pozyskuje  miód  tradycyjny w gminie Sztabin w powiecie augustowskim. Pszczoły karmią się nektarem z naturalnych roślin rosnących nad Biebrzą. Są to głównie nieużytki, niekoszone łąki, roślinność dzika – kwiaty i zioła. Pszczoły  żywią się także w lasach i na bagnach Biebrzańskiego Parku Narodowego. Drewniane ule i ramki z węzą ,na których gospodaruje pasieka sprzyjają  produkcji  wyśmienitych miodów  wielokwiatowych leśnych, mniszkowych, lipowych czy łąkowo – bagiennych.


1200738
1 Przedmiot